(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
Silvestrovská domácí veka
Potřebné ingredience
270 ml. vlažného mléka 1 káv. lžička citronové šťávy (může být i citronka) 3 káv. lžičky oleje (olivový, slunečnicový, co máte rádi) 1 vejce 500gr. polohrubé mouky 2 káv. lžičky soli 1/2 káv. lžičky cukru krystal 2/5 káv. lžičky sušeného droždí ( je to půl balíčku - s vlaštovkou)
Postup přípravy
Suroviny dáme do pekárny, zapneme program těsto. Po nakynutí těsto vyjmeme, mírně zpracujeme, rozdělíme na dva díly a utvoříme z nich válečky na celou délku plechu. Dáme na pečící papír na plech a necháme kynout 1 hod.na teplém místě. Já nechávám klidně i 1.5 hod. Veky krásně nabydou, tak je potřu vajíčkem (bílkem, žloutkem, prostě co doma je) a dáme do trouby rozehřáté asi na 180 stupňů. Peču 10 min. horkovzduchem, pak přepínám na normální pečení na 5-8 min. Opravdu záleží na vaší troubě. Veky se upečou poměrně rychle, stačí propíchnout špejlí, aby jste měli jistotu. Pokud nechcete mít povrch křupavý, vynechejte potírání. Veka je u nás velmi oblíbená a výborná je i na druhý den, což se ale většinou nestane, aby zbyla!
Rozkrojená....
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
28. 12. 2021, 19:17
kkkacka
(upraveno)
26. 12. 2012, 23:34
Výborná!
ajina28
(upraveno)
24. 7. 2011, 16:26
tak dneska jsme jí upekly na oslavu dceřinýho svátku udělala jsem teda jednu přes celý plech a ta teda je ještě jsem zvědavá jak bude chutnat protože jsem tam zapoměla přidat tu citr.šťávu tak snad to nebude vadit.tak veka byla úplně suprovní nezůstalo z ní skoro nic budeme dělat dál moc děkujeme a hned jsme ho poslali dál do rodiny...
Sindy1
(upraveno)
11. 11. 2011, 19:19
@ajina28
Jé, to jsem ráda, že se osvědčila, u nás jde stále na dračku
Lucka293
(upraveno)
3. 4. 2011, 14:27
děkuji za úžasný receptík právě jsem dodělala a chutná naprosto luxusně.Já jsem přidala ještě sušený česnek a bylinky a podle reakcí v naší rodinně je jasné že ji budu dělat opravdu často
Sindy1
(upraveno)
15. 4. 2011, 19:41
@Lucka293
Jé, to jsem ráda U nás je vždy bleskově snězená
Ivka315
(upraveno)
4. 1. 2011, 0:21
no to tedy musím zkusit
vlasson
(upraveno)
3. 1. 2011, 20:43
kamilo tak jsem dnes pekla a jen jsem je neměla tak oobr,jako vy,přes celý plech ale výborné,budu dělat častěji
Sindy1
(upraveno)
4. 1. 2011, 10:36
@vlasson
No to jsem ráda že chutnalo Těsto vždy natáhnu přes celý plech, kynutím se trochu zkrátí a u mě kyne 1.5 hod. takže se pěkně rozjede Přeji hodně zdaru
Boňule
(upraveno)
30. 12. 2010, 16:25
Vypadá moc chutněm jen se zakousnout!!